2011. augusztus 9., kedd

Szimbolikus, szezonális, fenomenális

A gyümölcsfák ilyentájt rogyadoznak a zamatos almák és mézédes körték súlya alatt, de kinek jutna eszébe mondjuk "körte dekorációs" lagzit csapni? Nézzük csak meg közelebbről az almát és a körtét esküvői díszben... de előbb mesélünk egy kicsit.

Ha nem is tudatosul a násznép fejében e két gyümölcs teljes mitológiája, az alma és a körte nem csupán nassolnivaló, és nem is csak remek natúr dekoráció. Két termékenység szimbólum, amely anélkül, hogy belegondolnánk, asszociációk tucatjait generálják fejünkben – egész biztosan kellemes hangulatot teremtve. Egy pár egybekelésének ünnepén tökéletes szereplők lehetnek.

Bűnbeesés, Léda almája, népmeséink aranyalmája... Varázslatosan mély és gazdag szimbólumrendszer övezi ezt a csodálatos gyümölcsöt, amelyből miért is ne falatozhatnánk akár esküvőnkön is? A tudás, kíváncsiság, bűnbeesés és emberi öntudatra ébredés bibliai jelképe; a szerelem, nőiség és nőiesség, a termékenység örök szimbóluma. Tudtátok, hogy a régi angolok "apple" alatt minden gyümölcsöt értettek?

A körtéről már talán kevesebb kép ugrik be, pedig e nektárdús gyümölcs maga a klasszikus női alak imádnivalóan érzéki megtestesülése. Puha és érzékeny, akárcsak a női test (sokkal sérülékenyebb, mint az alma). Olyan fogalmak kapcsolódtak hozzá több ezer év alatt, mint az egészség, jó szerencse és maga a remény. Különleges csepp formájában felfedezhetjük, hogy egyszerre hordozza magában a kört és a háromszöget, a női és férfi princípium két legősibb ábrázolását.

Hát ezt tudják ők ketten. Aki nem csípi a flancot, és jobban érzi magát egy bensőséges hangulatú szertartáson a szabad ég alatt, bátran vonja be esküvője üde és természetközeli díszei közé az almát és a körtét, legyen az piros, sárga vagy zöld! Múlandóságukkal együtt örök mind a kettő.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése